AJAX och XForms

En sak angående AJAX som har stört mig är att AJAX delvis konkurrerar med W3C-standarden XForms.

Jag har länge irriterat mig på hur primitiva HTML-formulär är och XForms känns som nästa steg. För att klientsidehantering skall ta fart måste nog alla större browsers implementera standarden och det kan ta tid, alternativet att köra plugins eller java-applets känns inte så lyckade. Så när AJAX nu är på frammarsch har det känts som att XForms riskerar att rinna ut i sanden. Och det stör mig.

Sedan slog det mig: AJAX är ett givet alternativ att implementera XForms. Man tänka sig allt från “vanlig” AJAX för att skicka data som hanteras med XForms på serversidan till rena JavaScript-implementationer av standarden.

Som alltid i sådana här sammanhang är man givetvis inte först med att ha tänkt tanken. Efter att ha googlat hittade jag följande projekt:

FormFaces (klientsida/JavaScript) (Exemplen verkar desvärre vara trasiga, inte helt förtroendeingivande, tyvärr…)

Chiba (serversida/java)

Orbeon OPS (server- och klientsida/JavaScript och Java)
Not: Jag har inte hunnit mer än att surfa runt litet på dem än så jag kan inte avgöra om de är ngt att hänga i granen eller inte men åtminstone Orbeon OPS är rätt snyggt och väldokumenterat.